Close

16.11.2016

Nový lék na cukrovku ze slin jedovatého ještěra

Novou nadějí pro léčbu diabetu 2. typu jsou léky, jejichž účinek je založen na efektu tzv. inkretinů, nově objeveného hormonálního systému. Tyto léky upravují odchylky v organismu pacienta s diabetem 2. typu tak, aby se přiblížil ke stavu před onemocněním.

Hormony inkretiny u člověka vznikají v tenkém střevě, pomáhají regulovat hladinu krevní glukózy a spolu s inzulínem pomáhají zpracovat přísun energie z potravy. Podnětem pro jejich uvolňování je u zdravého člověka příjem potravy. Hladovíme-li, hladina těchto hormonů je velmi nízká. Mezi významné zástupce inkretinů patří glukagonu podobný peptid (tzv. glucagon-like peptid 1 (GLP-1). Pacienti s diabetem 2. typu mají účinky inkretinů porušené. ß-buňky ve slinivce ztrácejí schopnost reagovat na změny hladiny cukru v krvi produkcí inzulínu.

Hormon GLP-1 působí tak, že navozuje pocit sytosti, zpomaluje vyprazdňování žaludku, a tím zlepšuje schopnost těla zpracovat vstřebaný cukr. Zvyšuje také citlivost ß-buněk na stimulaci vysokou hladinou cukru v krvi.

Látka podobná lidskému GLP-1 byla objevena ve slinách ještěra korovce jedovatého (gila monster), který žije na jihu USA a v Mexiku. Tento objev dal vzniknout synteticky upravené látce, která se odborně nazývá agonista GLP-1 receptorů a má některé vlastnosti pozměněny. Nyní se nová unikátní léčba dostává k pacientům. Je určena pro diabetiky 2. typu, u nichž ještě nebyla zahájena léčba inzulínem.

foto: shutterstock.com
ORDINACE.cz DOPORUČUJE